ΒΛΑΒΕΣ
111 27
Επιλογή Σελίδας
Κάλεσε μας:
2286033524
«Χρέος μας να πρωτοπορήσουμε – Το Νερό είναι η ζωή μας, ο κόσμος μας»
22/03/2023

Με τίτλο «η ζωή μας, ο κόσμος μας» η Δημοτική Επιχείρηση  Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θήρας ξεκίνησε καμπάνια ευαισθητοποίησης και δημοσιοποίησε το μήνυμά της, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Νερού.

Ο πρόεδρός της Μανόλης Ορφανός αναφέρει χαρακτηριστικά στο μήνυμά του:

«Κάθε στατιστικό στοιχείο για το νερό είναι συγκλονιστικό και επιβεβαιώνει μια αδήριτη ανάγκη. Να προστατεύουμε αυτό το πολύτιμο αγαθό.

Στην Ελλάδα, στην Ευρώπη, είμαστε τυχεροί. Αλλά δεν πρέπει ούτε στιγμή να επαναπαυτούμε. Είναι ακόμα πιο επιτακτική η υποχρέωση του ανεπτυγμένου κόσμου, η δική μας υποχρέωση να εξοικονομούμε, να προστατεύουμε και να μην ρυπαίνουμε το νερό.

Ως Δ.Ε.Υ.Α. Θήρας προσπαθούμε να συνδυάζουμε το πανανθρώπινο καθήκον σεβασμού προς το αγαθό του νερού με την βασική αποστολή μας που είναι η πρόσβαση σε καθαρό νερό για όλους τους πολίτες των νησιών μας.

Με σκληρή και υπεύθυνη δουλειά απ΄ όλο το ανθρώπινο δυναμικό, αξιοποιώντας την πιο σύγχρονη γνώση και τα επιστημονικά εργαλεία, οργανώνουμε και σχεδιάζουμε ένα μέλλον υψηλών απαιτήσεων και προκλήσεων.

Οφείλουμε να πρωτοπορήσουμε.  Μόνος και αδιαπραγμάτευτος στόχος είναι το όφελος των πολιτών των νησιών μας, το δημόσιο συμφέρον.

Με συνεχείς μελέτες έργων, νέες σύγχρονες κατασκευές, με την άριστη και υγειονομικά ασφαλή συντήρηση του δικτύου, αλλά και όλων των εγκαταστάσεων ύδρευσης, άρδευσης και αποχέτευσης εξασφαλίζουμε ακέραιο το υπέρτατο αυτό αγαθό για όλους μας.

Με χαμηλό κόστος παροχής νερού αλλά και αναπτύσσοντας νέες σύγχρονες μορφές όπως η αφαλάτωση.

Έτσι θα συνεχίσουμε, βάζοντας και εμείς όσο περνάει το χέρι μας το δικό μας λιθαράκι για την καλύτερη διαχείριση του νερού παγκοσμίως.

Γιατί δεν ξεχνάμε ποτέ: Η καλύτερη ζωή για κάθε κάτοικο του πλανήτη είναι στο χέρι μας όλων μας. Η αλλαγή ξεκινάει από τον καθένα μας. Το νερό είναι η ζωή μας, ο κόσμος μας».

7 στατιστικά στοιχεία για το Νερό που συγκλονίζουν

 1. 24% της παγκόσμιας νοσηρότητας και 23% των θανάτων οφείλεται σε περιβαλλοντικούς παράγοντες που σχετίζονται και με το νερό
 2. 20% των υδροφόρων οριζόντων του κόσμου είναι αντικείμενο υπερεκμετάλλευσης
 3. 1/6 του πληθυσμού της Γης δεν έχει πρόσβαση σε υδάτινες πηγές
 4. 1,1 δισεκατομμύρια άνθρωποι πίνουν νερό από μη ασφαλείς πηγές.
 5. 2,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι  έχουν ανεπαρκή πρόσβαση σε αποχέτευση.
 6. Το 1/5 των παιδιών του κόσμου, στερούνται ακόμη και την ελάχιστη ποσότητα καθαρού νερού που χρειάζονται για να ζήσουν
 7. Μόλις το 3% του νερού της Γης είναι πόσιμο

 2 facts για το Νερό σε Ευρωπαϊκό Επίπεδο

 1. Η νέα ευρωπαϊκή οδηγία που τέθηκε σε ισχύ από τον Ιανουάριο του 2021 για το πόσιμο νερό εισάγει την υποχρέωση των κρατών-μελών της Ε.Ε. να βελτιώσουν ή να διατηρήσουν την πρόσβαση σε νερό που προορίζεται για ανθρώπινη κατανάλωση, με έμφαση στην προστασία της ανθρώπινης υγείας και στη βελτίωση της πρόσβασης σε νερό για όλα τα τμήματα του πληθυσμού.
 2. Σύμφωνα με έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος η αποδοτική χρήση φόρων, επιδοτήσεων, μηχανισμών της αγοράς, μεθόδων τιμολόγησης και άλλων οικονομικών εργαλείων θα μπορούσε να συμβάλλει στην εξισορρόπηση των αλληλοσυγκρουόμενων απαιτήσεων για νερό, ενώ μη αποτελεσματική χρήση του νερού οδηγεί επίσης σε μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας, με επιπλέον οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος.

5 συμβουλές για την εξοικονόμηση του Νερού

 1. Κλείνοντας τη βρύση ενώ βουρτσίζετε τα δόντια γλιτώνετε σχεδόν 18 λίτρα νερού κάθε φορά.
 2. Με την εναλλαγή από μπάνιο σε ντους θα εξοικονομήσετε τουλάχιστον 45 λίτρα νερού τη φορά. Εάν είστε ήδη άτομο που κάνει ντους, τότε προσπαθήστε να κρατήσετε το ντους σας σε 4 λεπτά ή λιγότερο.
 3. Γεμίζοντας κάθε φορά ολόκληρο το πλυντήριο ρούχων εξοικονομείτε 80 λίτρα νερού.
 4. Η εναλλαγή από το πλύσιμο των χεριών στο πλύσιμο σε πλυντήριο πιάτων εξοικονομεί 6.000 λίτρα νερού το χρόνο και το να μην ξεπλένετε τα πιάτα σας πριν μπουν σε αυτό εξοικονομεί άλλα 1.000 λίτρα κάθε χρόνο.
 5. Επισκευάζοντας μια βρύση που στάζει εξοικονομείτε περίπου 5.500 λίτρα ετησίως, ποσότητα νερού, δηλαδή, που μπορεί να γεμίσει 5,5 πυροσβεστικά οχήματα!

 

«Χρέος μας να πρωτοπορήσουμε – Το Νερό είναι η ζωή μας, ο κόσμος μας»